⏳ Time Management

5 + 1 Home Office trükk

Tizedik hete dolgozom itthonról, ez több mint két hónap, nagyjából 400 munkaóra. Emlékszem az elején, sőt még talán a közepén is olyan volt, mintha folyamatosan péntek lenne.
Arra lettem figyelmes egy idő után, hogy kikoptak a rutinok. Hektikusan kezdtem és fejeztem be a munkanapokat, gyakran délben vettem észre, hogy még pizsamában fekszem az ágyban ölemben a laptoppal.
Kellett egy terv, mert egyszer ennek vége lesz és hirtelen újra bevezetni a napi rutinokat sokkal nehezebb lesz mint fent tartani azokat.

1. Keretezd a napot!

Ha kötött a munkaidőd, akkor egyel könnyebb ezt tartani, viszont biztos vagyok benne, hogy sokan a munkába utazás idejét beolvasztják az alvási idejükbe. Plusz-plusz fél óra már el is folyik, illetve máris elengedtünk egy szokást amit fájdalmas lesz visszahozni, ezért ne tegyük. Az ébresztőórát ugyan úgy időzítsük, mint korábban!
Én viszonylag kötetlen munkaidőben dolgozom, így a karantén elején ki is kapcsoltam az ébresztőt. Mivel alapból reggel nyolcnál később nagyon ritkán keltem ez nem volt gond, de amikor konvergált a tíz órához, akkor egy huszárvágással bekapcsoltam a reggel hat órás ébresztőt.
A másik veszélyes pont, az éjszaka. Simán bele lehet csúszni az éjjelekbe, Netflix, sorozatok, játékok stb. Tartsuk szem előtt, hogy 8 óra alvás javallott, így feküdjünk le az ébresztőnkhöz mérten megfelelő időpontban!

Foto: Unsplash

2. Szeparálj!

A Home Office egyik legnagyobb trükkje, hogy otthon van az ember. Így aztán akarva-akaratlanul is előfordul, hogy elkalandozik. Akár öt, tíz percre, szinte észre se veszi, csak amikor már elpárolgott ez az idő.
Ha otthonról dolgozunk, fejben is fontos szétválasztanunk, hogy ugyan otthon vagyunk, mégsem vagyunk otthon. Lehet, hogy hülyén hangzik, de én néha még mantrázom is kicsit magamban.🤓

3. Az iroda

Nem hiába Home Office a HO. Ezt az otthoni irodát nekünk kell megteremteni. Mostanában a közösségi média tele van házi irodák képeivel, javaslatokkal hogyan alakítsd ki, van miből inspirálódni.
De mi van, ha nincs lehetőséged erre mert lakhelyed nem alkalmas erre?
Keress egy kényelmes pontot a lakásban ahol tudsz dolgozni és nevezd ki azt a saját irodádnak! Vidd közel a laptop töltőt, egy pohár vizet, akármit. Ha elhagyod a helyed mert máshol van dolgod, akkor is oda térj vissza én ne kanyarodj el az XBox felé, vagy a TV elé Ha bent lennél a munkahelyed akkor is mindig a helyedre tértél vissza, otthon se tégy másként!

Fotó: Unsplash

4. Szünetek

Ügyelj, hogy óránként tarts szünetet. Mivel nincsenek a kollégák, előfordulhat, hogy órákig belemerülsz valamibe. Sem szellemileg, sem fizikailag nem tesz jót. Állíts be egy időzítőt, ami óránként csipog és 5-10 percre engedd el.☕️

5. Idöbeosztás

Ha már adtál egy keretet a napnak, akkor be is kell osztani azt. Munka mellett rendben tartani a háztartást, a hivatalos ügyeket karban kell tartani stb. Ha van ToDo listád, akkor egyel előrébb vagy, de a rosszhír, hogy koránt sem a legoptimálisabb megoldást használod. Több time management bejegyzés is arról szól, hogy a hatékony időbeosztást naptár vezetésével lehet elérni.
Én a Google Calendar-t használom, kiválóan integrálódik a Google Task-kal és így hatékonyan össze lehet állítani egy munkanapot.
A time boxolható teendőknek egy-egy event-et hozok létre, míg az egyéb “gyors” teendőkhöz task-ot rendelek, melyek megjelennek a naptár tetején az adott napon.

+1 A hétvége

Ha korábban hajlamos voltál (én voltam) hétvégén is dolgozni, akkor most pláne ne tedd. Ha hétvégén is, ha csak pár órára, de odaülsz a géphez, akkor eléred azt az állapotot, hogy összefolynak a napok és elveszted az időérzéked. Hagyd meg a hétvégét, legyen meg a forduló pont!