📚 Könyvespolc

📖 A Trillió Dolláros Coach

Ez a könyv úgy került hozzám, hogy egy rövid kávé szünetem közben, csak üresen pörgettem a Facebook-ot és a kiadó reklámjaként dobta fel. Rám nem jellemző módon megnyitottam a hirdetés. Miután elolvastam a borítón álló neveket (mind hárman a Google-nél vezető beosztásban tevékenykednek) úgy gondoltam:

“Mehet a kosárba vakon, lássuk mit tanulunk belőle!”

Campbell neve már korábbi tech cikkek kapcsán is ismerősen csengett, hallottam már róla hogy nagy emberekkel dolgozott, köztük Steve Jobs: Apple, Larry Page: Google, Jeff Bezos: Amazon.
A Trillió Dolláros Coach William Campbell életét, jellemét és coach technikáit mutatja be, betekintést nyújt számunkra a Google életébe és üzleti fejlődésébe.

A könyv a történet elejéről kezdi, bemutatja Bill-t mint edző, elmeséli hogy egy pennsylvaniai fociedzőből hogy lett üzleti nagyágyú. A zöldfüves pályájáról átvezet minket az üzleti élet zord betonnal fedett területére.
Ez az időszak amelyet a Hivatali patkányok tökéletesen és komikusan mutat be, melynek negatív súlyát helyenként még ma is cipeljük a szakmában.

A 3. fejezettől viszont már konkrét szituációkat mesél el melyek többségét a Google-nél élt át. Olvasás közben többször megálltam, hogy átgondoljam az adott szituációt, én hogy reagáltam volna. Mondhatjuk hogy “A bizalom köpönyege” és a “Csapat mindenek előtt” című fejezetek jelentették számomra a könyv “peak-jét”. A fontosabb gondolatokat kijegyzeteltem magamnak mint például

“Teljes és kizárólagos figyelemmel hallgassuk meg a másikat, ne azon gondolkodjunk már előre, mit fogunk mondani”

vagy amit a csapatokkal kapcsolatban ír

“Először a csapaton dolgozzunk, utána a problémán”

Nagyon érdekes azt is megfigyelni, ahogy humánusabbá teszi a nagyvállalatok szféráját coacholás közben és időről időre kiderül, hogy ez bizony hatékonyabb módszer mint hatalmas, rideg üzleti masinákat üzemeltetni. Többször is kitérnek a szerzők, hogy Bill bizonyos módszereit időközben kutatások is alátámasztják.

A kezdeti csalódottság érzetet teljesen megszüntette bennem a könyv második fele. Bill Campbell több alapelvét és tulajdonságát is megjegyeztem és igyekszem alkalmazni. Biztos vagyok benne, hogy nem utoljára olvastam. Ha te is szeretnéd fejleszteni önmagad akkor érdemes legalább egyszer elolvasni. 🙂