☕ MellĂ©, ⏳ Time Management

🍅 Pomodoro

A Pomodoro technika egy idƑgazdĂĄlkodĂĄsi mĂłdszer amelyet Francesco Ciril fejlesztett ki a 80-as Ă©vek elejĂ©n. A mĂłdszer egy idƑzĂ­tƑ segĂ­tsĂ©gĂ©vel intervallumokra bontja a munkĂĄt. Ezek az intervallumok hagyomĂĄnyosan 25 perc hosszĂșak Ă©s rövid szĂŒnetek vannak köztĂŒk. Minden intervallumot pomodoronak nevez az olasz pomodori (paradicsom) szĂłbĂłl szĂĄrmazik. Az elnevezĂ©st a klasszikus paradicsom formĂĄjĂș konyhai idƑzĂ­tƑ ihlette, melyet Ciril egyetemistakĂ©nt hasznĂĄlt.

Wikipedia

PongyolĂĄbban megfogalmazva: 25 percig csak az adott feladattal foglalkozol Ă©s utĂĄna pihenhetsz 5 percet. NĂ©gy egymĂĄst követƑ Pomodoro utĂĄn 15 perc pihenƑ jön. EnnĂ©l többet nem is szeretnĂ©k Ă­rni mĂłdszerrƑl, arrĂłl mĂĄr szĂŒletett elĂ©g bejegyzĂ©s, inkĂĄbb arrĂłl Ă­rok, hogy lehet adaptĂĄlni a mindennapokba Ășgy, hogy ne egy plusz stressz forrĂĄs legyen, hanem valĂłdi segĂ­tsĂ©g.

ElhatĂĄrozĂĄs

A definĂ­ciĂłbĂłl nem derĂŒl ki de a Pomodoro több problĂ©mĂĄra ad(hat) megoldĂĄst. PĂ©ldĂĄul ha azt mondjuk: olyan mĂłdszer amely segĂ­t tartani a fĂłkuszt az adott feladat elvĂ©gzĂ©sĂ©ben; vagy egy olyan technika amely egy fenntarthatĂł munkaĂŒtemet biztosĂ­t Ă©s segĂ­t gazdĂĄlkodni az energiĂĄnkkal. IdƑnkĂ©nt vannak olyan feladataim ami nem kelt nagy lelkesedĂ©st, de meg kell csinĂĄlni… ilyen mindenkivel megesik. Ilyenkor hajlamosabb vagyok elkalandozni a feladatrĂłl Ă©s csak nagy nehezen sikerĂŒl visszatĂ©rni hozzĂĄ. Ha viszont izgalmas, Ă©rdekes akkor olyan mĂ©lyen elmerĂŒlök a tĂ©mĂĄban, hogy ĂłrĂĄkig nem ĂĄllok fel a szĂ©kbƑl. LĂĄssuk hogy adott megoldĂĄst ezekre a Pomodoro Ă©s hogyan lehet a kivĂ©teleket helyesen kezelni.

“Pomodoroban vagyok”

Ha egy mĂ©rlegre helyezzĂŒk a fenti kĂ©t problĂ©mĂĄt akkor a mĂ©rleg nyelve egyĂ©rtelmƱen a fĂłkusz tartĂĄs felĂ© billen, mintsem afelĂ©, hogy tartsunk idƑnkĂ©nt szĂŒnetet. Hogyan tartom a fĂłkuszt a pomodoroval? Az idƑzĂ­tƑ elindĂ­tĂĄsa utĂĄn bekapcsolom az agyamban a “Pomodoroban vagyok” ĂĄllapotot. Ez azt jelenti, hogy akĂĄrhĂĄnyszor fel akarok kelni a kellemetlen feladat felƑl, vagy Ă©pp elkalandoznĂ©k egy Ă©rdekes cikkben, amint lehet a leghamarabb elmondom magamban: Pomodoroban vagyok. Ekkor visszanavigĂĄlom magam a feladatra Ă©s tudatosan ott tartom magam. Persze amint megszĂłlal a csengƑ ĂĄltalĂĄban mĂĄr indĂ­tom is a pihenƑ visszaszĂĄmlĂĄlĂĄst. BĂĄrmennyire is hĂŒlyĂ©n hangzik a mantrĂĄzĂĄs, egy-kĂ©t hĂ©t utĂĄn mĂĄr automatikusan kapcsol az agyam Ă©s nincs is szĂŒksĂ©g rĂĄ.
A szĂŒnetek betartĂĄsa jĂłval egyszerƱbb, bĂĄr nĂ©ha beleszaladok, hogy 20-30 percig vĂĄr a pihenƑ idƑzĂ­tƑ arra, hogy elinditsam. Itt arra törekszem, hogy a Pomodoro vĂ©gĂ©re a feladat egy mini mĂ©rföldkövet elfĂ©rjen Ă©s az adott gondolatmenetet lezĂĄrjam. Így könnyebb felvenni Ășjra a fonalat a következƑ iterĂĄciĂł elejĂ©n.

Kivétel kezelés

Ha minden egyes alkalommal, amikor megszakĂ­t az ember egy Pomodorot, azt kudarcnak Ă©lheti meg. EmlĂ©kszem egyszer pĂĄr Ă©ve kiprĂłbĂĄltam mĂĄr a mĂłdszert. Mindig volt egy interrupt egy iterĂĄciĂłban Ă©s 1-2 nap utĂĄn le is tettem rĂłla. Most, hogy Ășjra elkezdtem hasznĂĄlni, kialakĂ­tottam pĂĄr kivĂ©tel kezelĂ©si mĂłdszert.
Tipikusan egy telefon hĂ­vĂĄs, chat ĂŒzenet vagy egy kollĂ©ga okozhat megszakĂ­tĂĄst. TelefonhĂ­vĂĄs Ă©s chat esetĂ©n hamar el lehet dönteni, hogy mennyire lehet fontos. Ha rĂĄĂ©r a pomodoro vĂ©gĂ©n reagĂĄlni, akkor ignorĂĄlom, vagy egy automata “hamarosan visszahĂ­vlak” ĂŒzenetet kĂŒldök.
Ha kollĂ©ga keres szemĂ©lyesen, akkor illedelmesen megkĂ©rem, hogy tĂ©rjĂŒnk vissza rĂĄ x perc mĂșlva. Ez plusz egy Ă©rv a mĂłdszer mellett: sokkal pozitĂ­vabb azt mondani, hogy x perc mĂșlva tudok foglalkozni veled, mint azt, hogy “pillanat” vagy “majd mindjĂĄrt”.
Ez eddig rendben is van, de mi van akkor ha halaszthatatlan? Nem dƑl össze a vilĂĄg: szĂŒneteltetni ⏞ kell a pomodorot. Ha elmĂșlt a vĂ©sz nyugodtan visszatĂ©rhetĂŒnk hozzĂĄ Ă©s folytathatjuk a “Pomodoroban vagyok” flow-t.

StatisztikĂĄk

Azt mondjĂĄk, hogy a statisztika sokmindent megmutat de a lĂ©nyeget eltakarja. Ezt a szemĂŒnk elƑtt kell tartani, ha esetleg vezetjĂŒk a napi Pomodorokat, netĂĄn olyan alkalmazĂĄst hasznĂĄlunk ami rĂ©szletes statisztikĂĄkat ad.
Baj az, ha nem napi 8 ĂłrĂĄt mutat a statisztika? EgyĂĄltalĂĄn nem, sƑt, ha annyit mutatna, akkor legalĂĄbb 12 ĂłrĂĄt dolgoztĂĄl aznap (mĂĄr csak az iterĂĄciĂłk közötti szĂŒnetek miatt).
Többször hallottam azt a megĂĄllapĂ­tĂĄst, hogy egy 8 ĂłrĂĄs munkanapon ĂĄtlagosan 6 ĂłrĂĄt produktĂ­v egy ember. Elon Musk szerint napi 10 ĂłrĂĄt kell dolgozni… lehet a fenti analĂłgiĂĄra Ă­gy jön ki a 8 Ăłra. Mindenestre semmikĂ©pp nem szabad elkeseredni, ha csak 1-2 ĂłrĂĄt mutatnak a szĂĄmok az elejĂ©n. Szem elƑtt kell tartani, hogy egy Ășj szokĂĄst szeretnĂ©nk felvenni, ami sosem egyik naprĂłl megy a mĂĄsikra. IdƑvel növekedni fog. Nekem nagyjĂĄbĂłl 5.5-6.5 Ăłra szokott kijönni egy nap.

Ha kedvet kaptĂĄl…

Nincs sok mindenre szĂŒksĂ©ged, egy visszaszĂĄmlĂĄlĂł a minimum setup, ez pedig van a telefonodban. De rengeteg alkalmazĂĄs lĂ©tezik telefonra, Windows-ra, macOS-re, talĂĄlni fogsz biztosan. Arra Ă©rdemes figyelni, hogy legyen Pause gomb, nem mindegyik alkalmazĂĄson van, mert a szigorĂș szabĂĄly szerint nem lehetet szĂŒneteltetni, de a kivĂ©tel erƑsĂ­ti a szabĂĄlyt! ☝