🙈 NFT Naplók, 🚀 Crypto

NFT Naplók – 1. rész

Kereken fél éve határoztam el, hogy utána járok annak mik is azok az NFT-k, hogyan működnek és lehet-e vele pénzt keresni. Már akkor megfogadtam, hogy megosztom tapasztalataimat és valami féle betekintést adok majd ebbe a világba. Az eredetileg egy bejegyzésre tervezett iromány mára kinőtte magát, így sorozatban mesélem el tapasztalataimat. Mivel mind a mai napig bújom az NFT projekteket, így hamarosan a jelenbe érünk és nem a múltról mesélek majd. Így született meg az NFT Naplók…

Mi ez az NFT?

Teljesen jogos a kérdés, (még) nem egy elterjedt kifejezés a világban. Nem szeretnék hosszú bekezdéseken keresztül írni róla, a technológiáról és mítoszokról, így rövid leszek.

Az NFT a Non-Fungible Token kifejezésből ered. Tudom nem lettünk előrébb… Ahhoz, hogy értsük az NFT-t, valamelyest értenünk kell a blockchain fogalmát, így megyünk egyre mélyebben a nyúl üregébe. Nagyon egyszerűen megfogalmazva, a blockchain sok számítógép összekötve amiken “közlekednek” a crypto valuták, mint például Bitcoin, Ether vagy MATIC. Ezek közül a Bitcoin-ról már biztos hallottunk. Ezek a crypto valuták a Fungible Token-ek, azaz cserélhető token-ek. Ez azt jelenti, hogy ha én adok neked 1 BTC-t, akkor nekem mindegy, hogy melyik 1 BTC-t adod vissza. Hasonló, mint amikor a való életben adok kölcsön egy 1000-est, te pedig egy másikat adsz vissza.

Ezzel szemben a Non-Fungible Token-ek, azaz a nem cserélhető token-ek a nevükből eredően egyediek, nem cserélhetőek és egyértelműen azonosíthatóak. Ha a Bitcoin, az Ether és a MATIC cserélhető token-ek, akkor mik a nem cserélhető token-ek? Jogos a kérdés és a válasz merész, ugyanis

Bármi lehet NFT

Persze ez most túlzás, hiszen a zsebemben lévő telefonból nem lehet NFT-t csinálni. Bármilyen digitális asset lehet NFT.

Emlékszem, én úgy találkoztam az NFT fogalmával, hogy autózás közben hallottam a rádióban, miszerint Quentin Tarantino eladta a Ponyvaregény eredeti forgatókönyvét NFT-ként 80.000 USD értékben. Valaki 80.000 dollárért vásárolt egy Word file-t. Egy rtf file-t valószínűleg. 80 ezerért. Jogosan húzod a szemöldököd. Annó mi ilyeneket torrentről vagy egyéb maszek P2P hálókról (nem) szedtünk le. Akkor mégis miért ilyen nagy szám ez az NFT? Lemásolom és az enyém nem?

A válasz: nem. Talán első találkozásra ezt a legnehezebb megérteni az NFT-ben. Abban a világban, ahol egy ctrl-c + ctrl-v kombóval le lehet másolni bármit, ott hogy működhet egy NFT.

Itt köszön be újra a blockchain. Mivel az NFT-k, mint pl. Quentin bácsi pulp_fiction_FINAL_final_last_v3.rtf doksija is, a blockchain-en “lakik”. Van saját címe, egyedi azonosítója és miután oda rakták, immutable lett, tehát senki nem módosíthatja. Lehet, hogy te letöltöd az internetről, de mivel a te számítógépeden lesz és nem a blockchain-en, így az csak egy másolat és ezt mindenki tudja. Ettől olyan erős ez a technológia. Mert megcáfolhatatlan egy digitális asset eredetisége. Erre épülve máris rengeteg lehetőséget rejt magában az NFT. Kezdve attól, hogy a művészek biztonságosan értékesíthetik digitális műveiket egészen odáig, hogy a játékokban az egyes karakterek vagy elemek valóban egyediek lehessenek.

A nagy boom…

Mint minden hype train, az NFT vonat is jó nagy gőzzel indult. Ez a vonat bizony némi felháborodást is keltett, főleg mikor megjelentek az első nagyon sikeres generatív kollekciók (generative collectibles). A generatív kollekciók olyan gyűjthető NFT képek, amelyeket random generál egy algoritmus. Jó esetben egy művész, kép darabkákat alkot meg melyekből az algoritmus variánsokat generál, így áll össze egy kollekció. Erről később írok még részletesebben egy minta projekt bemutatásával.

Az első nagy sikert aratott ilyen gyűjtemény a Crypto Punks collection, melyet 2017-ben indítottak. Ez egy 10.000 darabos gyűjtemény, melynek egyik elemét (kapaszkodj…) 124.457 ethereum-ért adták el, melynek akkori értéke 532 millió USD volt. Most, hogy megemésztettük a számokat, vessünk egy pillantást a kollekcióra.

Joggal érezzük, hogy ez annyira nem művészi. Művészinek inkább egy Picasso-t vagy Mona Lisa-t mondanánk. Mégis, ezek közül 1 darab elkelt 532 millió dollár értékben.

Azóta rengeteg hasonló kollekció jött már létre, a 2022-es év pénzügyi győztese a Bored Ape Yacht Club ami 2 milliárd USD értékben bonyolított le értékesítést. Az a véleményem, hogy ez sem egy matyó hímzés, mégis tudnak valamit a srácok.

Nos, ezek az NFT-k. Ez most a hype, ebben van a lóvé… Legalábbis a fenti számoak alapján ezt feltételezi az ember. Nem csoda, hogy rengetegen vérszemet kaptak (köztük én is) és neki állt ezerrel mindenféle műalkotásokat létrehozni; annak reményében, hogy ropogós crypto-ért cserébe értékesítse majd azokat.

Ez persze nem jelenti azt, hogy minden NFT csak egy menő hipszter jól kampányolt drága képsorozat. Vannak híres művészek akik felvették a versenyt a technológiai fejlődéssel és már NFT-ként árulja műalkotását. Egyik kedvencem Rik Oostenbroek aki pl. az Apple-nek is készített háttér képeket.

A következő részben arról mesélek majd, hogy hogyan lehetsz Te is NFT tulajdonos illetve, hogyan kezdtem el hobbiból NFT-t gyártani.