🙈 NFT Naplók, 🚀 Crypto

NFT Naplók – 3. rész

A creator, a collector meg a promoter… és a scammer

A második részben megnéztük, milyen egy NFT marketplace és telepítettünk egy crypto Wallet-et. Ezen a héten megismerkedünk a piac szereplőivel és mesélek a promoterekről. Kezdjük a piac egyik legfontosabb szereplőivel, az NFT creator-okkal (NFT készítők), azaz a kínálattal.

A creator útja

Mint minden piac, az NFT market két legnagyobb mozgató rugója a kereslet és a kínálat. A kínálatot creator-ok valósítják meg. Lehet az zene, kép, digitális könyv, programkód, bármi. Hogy ne legyünk ennyire absztraktak, maradjunk a digitális képek kreálásánál.

Creator bárki lehet, de nem árt ha ért valamilyen grafikai szoftverhez (pl.: Photoshop, Procreate, Illustrato, Blender vagy Maya 3D). Általában digital artist-ek munkái szoktak sikeres NFT-k lenni, de nem feltétlen kell művésznek lenni. Erre nagyon jó példa az első részben bemutatott Crypto Punks vagy Bored Ape Yacht Club kollekciók.

NFT gyárosként két alapvető út áll előttünk: létrehozunk egyedi alkotásokat és értékesíthetjük külön-külön, vagy készítünk egy gyűjthető kollekciót (collectibles) több száz vagy több ezer elemmel. Ez utóbbit már projektizálni szokták (NFT project) és generatív kollekciót hoznak létre.

Az én utam egy generatív kollekcióval indult, melyről később írok bővebben. Annyit már most előre vetítenék, hogy egy NFT projekt nem csak arról szól, hogy generálunk x darab NFT-ét és nekiállunk értékesíteni. A sikeres NFT projekt köré közösséget kell építeni és megfelelően karban kell tartani azt. Social médiában nyereményjátékokat kell indítani. Egy NFT projekt tiszta és betartott roadmap-pel kell rendelkezzen, a közösség felé tett ígéreteket be kell tartsa. Szóval… hát… melós… De ne szaladjunk előre.

Visszatérve az első generatív kollekciómra. Pár óra alatt elkészült a randomizáló algoritmus, egy éjszaka alatt le is rendereltem a 37 elemes kollekciót. Másnap feltöltöttem blockchain-re, beáraztam majd hátradőltem és vártam a következőt:

Nyilván nem virította senki a lóvét hiszen a kutya nem tudta, hogy ott van a blockchain-en az én nagyon értékes NFT-m. Mi lenne más hát a következő lépés, ha nem a reklámozás. Ezzel el is érkeztünk a következő csoporthoz, a promoterekhez.

Amazing 🔥, promote it on @i_sell_your_fckn_nft

Tehát kész a kollekció, elkérem az árát. Na de kitől? Tudatni kell a világgal, ráadásul az NFT világgal, hogy neked bizony valami nagyon értékes van a tulajdonodban nem mellesleg eladó.

A legelső kérdés, hogy NFT-ket hol tudok hirdetni? Milyen platformon pörög az NFT marketing? Nem meglepő módon a korábban jól bevált Google AdWords, Insta és Facebook kampányok itt nem működnek. Nagyon nem működnek. Egész egyszerűen nem tudsz jól targetálni. Egyenlőre még mindig elég szűk ez a közösség. A platformok pedig nem támogatják (még), hogy a 18-65 év közötti búcsúszentlászlói NFT collectorokat célozd meg.

De ha nem a jól bevált módszer, akkor mi? Jól fizetett kampányok helyett jönnek a jól fizetett promoter-ek. Ők azok a social media felhasználók akiket jellemzően sok collector (vevő) követ és rajtuk keresztül tudsz hozzájuk eljutni. Némi dollár értékű crypto-ért cserébe elkezdik posztolni a te tartalmaidat és bejelölnek ezeken a bejegyzéseken. Így előbb vagy utóbb követőkre, esetleg vevő(k)re teszel szert.

Na de hogy találhatsz promotereket? Itt jön a trükk, hogy majd ők megtalálnak. Nincs más teendőd mint közzétenni egy képet az alkotásodról Twitter-en és/vagy Instán, majd a legnépszerűbb NFT hashtag-eket rá aggatni. Pár óra múlva biztosan fog rá érkezni egy bűbájos komment, hogy vedd fel @i_sell_your_fckn_nft*-vel a kapcsolatot és majd promótálja a te kis projektedet.

Instagram comments @geekfluencer_

Ezen a ponton kénytelen az ember a zsebébe nyúljon. Így tettem hát én is, 100 USD-os budget-et szabtam meg magamnak (ekkor még nem 400 fölött volt a dollár). Kerestem egy olyan ajánlatot, akinek jó sok követője volt. Ilyenkor az az ügymenet, hogy küldesz neki egy privát üzenetet (ezt rövidítik dm-nek, direct message, nem a drogéria) és ő elküldi az árlistáját. Az árlistán nyilván az olcsótól a drágáig vannak szolgáltatások. Egyszerű 1 darab Insta story-tól egészen odáig, hogy 900 követőt ígér és 5 napon keresztül megosztja a tartalmaidat.

Instagram chat message

Miután kiválasztottad a csomagod (én a legolcsóbbal kísérleteztem mindig), megkérdezni kedves promoterünk, hogy miben szeretnénk fizetni, ETH, BTC netán USD. Miután a fizetés megtörtént, neki kezd aktívkodni és várhatjuk az új követőket.

Miután megvettem első csomagomat, másnapra berogyott az Instagram-om. Közel 740 új követő és egy rakás like a posztokon. Elsőre sikernek könyveltem el. Íme az első tanulság a promoterekkel kapcsolatban: nem mindegy, hogy organikus követőket ígér, vagy csak követőket. Ugyanis az organikus valódi személyt takar és nem csak egy kamu profilt aki bekövet és ennyi. Nekem sikerült több száz robottal megbombázni a fiókomat.

Elsőre az volt a gyanús, hogy rengeteg generáltnak tűnő név volt a listában. A második intő jel az volt, hogy az összes vagy utazó gazdag jóképű pasi volt, vagy homokóra alakú glamour lány. Pár profilt megnyitottam, az összesnek 5-10 kép van fent, több tízezer embert követ és csak páran követik.

Így a végére össze is áll a kép: trükkös promoterünk legenerált legalább 1000 insta profilt, beszedte a lóvét majd a kis kamu profiljaival automatizálva bekövetette a profilom.

Ezzel a rövid félresikerült történettel megérkeztünk a második promoter takeaway-hez: nagyon nézd meg kit bérelsz fel promótálni. Érdemes ellenőrizni a követőit és az aktivitását. Bármit posztolsz NFT hashtag-gel, rád fognak ugrani. Egy idő után már olyan mint a reklám a TV-ben, 5-6 promoter non-stop nyomulni fog.

Shill me baby!

A promózás másik eszköze, ha Twitter-en találunk olyan promotereket, akik shill post-okat küldözgetnek. A shill vagy shilling az a jelenség, amikor egy social media felhasználó arra buzdít minél több creator-t, hogy comment-be linkelje be a ponteciálisan eladóvá vált NFT-jét.

Ez technikailag úgy néz ki Twitter-en, hogy készít egy tweet-et valami szemet megragadó szöveggel, pl.: “Ma el akarok költeni 5 ETH-t. Mutasd mid van!

Bejelöl ratja két-három collector-t és már indul is a comment és retweet hadjárat. Ez egy ingyenes fajtája a promóciózásnak. Arra még nincs tudományos bizonyíték, hogy egyébként valóban elkölti-e a collector az igért 5 ETH-t, de bármi lehet.

Collector, a szent tehén

A kínálatra kell találnunk keresletet, ebben segítenek a promóterek. Az egyik legnagyobb kereslet ezen a pályán pedig az NFT gyűjtők (collector-ok). Ők azok, akik a vaskos crypto valutákat kicsengetik egy-egy kollekció darabért.

Egy collector lehet egyben promoter is. Sok híres figurának van NFT gyűjteménye. Ha az egyik darabodat sikerül eladnod neki, már promótálja is a gyűjteményed. A napokban botlottam bele egy olyan Reddit kampányba, ahol a creator azzal a szövegezéssel hype-olta a gyűjteményt, hogy Marshmellonak és Madonnának is van egy-egy eleme belőle. Persze a trükkös collector csinálhatja azt is, hogy megszerzi valamelyik híresség címét (pl.: OpenSea-n megtalálja) és transferál neki egy NFT-t a kollekciójából ha kérte a kedves celeb, ha nem. A buktató ott van ezeknél a trükköknél, hogy ezeket a hírességünk nem fogja reklámozni csak úgy sőt, valószínűleg a legtöbb marketen láthatatlanná is teszi ezeket a “lomokat”.

Scammer, a báránybőrbe bújt farkas

Image by pikisuperstar on Freepik

A digitális térben rengeteg támadás ér bennünket. A blockchain, web3 és NFT-k a technológiából adódóan magas anonimitást biztosít. Éppen ezért ha a Web3-at böngésszük, rengeteg scammerel találkozunk, minden féle fajta formában.

A scammerek azok a gonosz kis kockák, akik másnak álcázva magukat próbálják kicsalni belőled a pénzed. Tipikus scam próba amikor kapsz egy kamu emailt a bankodtól, hogy látogass meg egy weboldalt ahol meg kell adnod a pin kódodat biztonsági okokból. Ezek az e-mailek nagyon pontosan vannak meghamisítva. Általában a feladó címén szokott megbukni a mutatvány.

Az NFT-k világában a scammerek legtöbbször collectornak álcázzák magukat. Trükkökkel kicsalja tőled a tokenjeidet és a végén még le is húz némi cryptoval. A másik tipikus támadás, hogy kapsz egy linket, ami kísértetiesen hasonlít egy sikeres NFT projektre. Itt arra bíztatnak, hogy csatlakoztasd a Wallet-ed és kapsz cserébe NFT-t. Csatlakozás után pedig indulhat is a lopás.

Mindig légy óvatos

Most már ismered az NFT piac főbb szereplőit. Ezek mellett még ott vannak a traderek, akik NFT csere kereskedők, különböző project contributor-ok (pl.: Discord moderator-ok, collab manager-ek) és persze a közösség vagyis a community.

Mondanám, hogy idegenekkel ne állj szóba, de az túlzás lenne. Így csak annyit tanácsolok, hogy mindig legyél óvatos. Ellenőrizd, hogy milyen URL-t nézel éppen. Ha bizonytalan vagy az oldal eredetiségét illetően, akkor előtte keress rá a Google-n. Ellenőrizd a kollekciók hátterét, milyen közösség van körülötte (van egyáltalán?).

Jövő héten, a negyedik részben a scammerek különböző módszereiről írok. Elmesélem, hogyan áldoztam be egy kollekciómat, hogy megismerjem a támadás módszerét. Sok hasznos tippel találkozunk jövő héten.


* Kitalált felhasználónév, bármiféle hasonlóság vagy egyezés a véletlen műve 😊