🙈 NFT Naplók, 🚀 Crypto

NFT Naplók – 2. rész

Az előző részben megismerkedtünk az NFT fogalmával. A mostani részben közelebb merészkedünk hozzájuk; megismerkedünk az alap hipszter kifejezésekkel. Ha időben olvasod a postot, még kapni is fogsz tőlem egy NFT-t. 🚀 Mielőtt azonban nagyon nekiugranánk NFT-ket gyűjteni, vagy vásárolni, hadd vértezzelek fel pár hasznos tudnivalóval.

Web3 vs. Web2

Itt az ideje, hogy találkozzunk a kötelező technikusz terminuszokkal. Kezdjük a Web3-mal. Legelső kérdés, talán az lehet: “Miért, volt Web1, meg Web2”.

Volt bizony, sőt, van is. A Web1 az internet hőskorára nyúlik vissza, amikor még statikus oldalakat nézegettünk betercsázós nettel, Netscape Navigator-on.

A Web2 egy fokkal már izgalmasabb, hiszen megjelentek a dinamikus tartalmak. Legegyszerűbb példa a Facebook, Youtube vagy a Twitter. Ezek a classic Web2-es alkalmazások, ahol a tartalom nem beégetve van, hanem a felhasználók által dinamikusan változik. Fontos itt megemlíteni, hogy ezek az appok centrilaizáltak. Egy, de inkább több szerveren futnak és egy konkrét organizáció rendelkezik felettük. Fenti példáink esetében a Facebook a Meta nevű organizáció saját szerverein fut.

A Web2-vel szemben a Web3 legfontosabb újdonsága az, hogy decentralizált. Ez a fogalom a blockchain világában nagyon sokszor elő jön és nagyon fontos is egyben. Ez azt jelenti, hogy a Web3-as alkalmazások, azaz a dApp-ok (Decentralized Application) a blockchain-en futnak. Ha visszaemlékszünk az előző részben említettem, hogy a blockchain sok-sok számítógép összekötve.

Tehát nem egy szerver parkban csücsülnek a drága, fényesen villogó szerverek, melyek kiszolgálják a dApp-okat, hanem rengeteg node fut a világban, ami kiszolgálja a blockchaint.

Wallet, Address, Recovery Phrase

Most, hogy már ismerjük a Web3 hátterét, itt az ideje beszereznünk saját Wallet appunkat!

Előtte nézzük meg, miért kell nekünk egy extra alkalmazás (a Wallet) ahhoz, hogy egy Web3-as dApp-al interaktálni tudjunk.

Újabb fontos fogalom következik, a ledger (főkönyv). Minden blockchain lelke a ledger, amin vezeti a tranzakciókat. Ebből tudja felgöngyölíteni, hogy melyik address (cím) mekkora összeggel rendelkezik. A főkönyben szereplő címek véletlenszerűen generált, hexadecimális címek. Úgy kell rá tekinteni, mint a való világban egy bankszámla számra. Példaként íme az én “bankszámla számom”:

0xE673014C434319608eEA4fe663A0731223be80B2

A főkönyv egy-egy bejegyzése, egy-egy tranzakciót ír le két address között. A tranzakció sora tartalmazza a feladót (from), a címzettet (to), az összeget (amount) és a tranzakció azonosítóját (transaction hash).

tnx hashfromtoamount
0x3a…6c1d0x4a…6c8e0x5d…8a2d1.0 ETH
0x78…391d0x7b…c8990x4a…6c8e0.5 ETH
Ledger illusztráció

Ahhoz, hogy címet tudjunk szerezni, avagy bankszámlát tudjunk nyitni, telepítenünk kell egy Wallet (tárca) alkalmazást. A Wallet dApp-al tudunk banszámlát generálni és kezelni azt. A legelterjettebb wallet alkalmazások az alábbiak

MetaMask

Coinbase Wallet

WalletConnect

Én a MetaMask-ot használom Chrome böngészőben, illetve a mobil alkalmazását. A böngészőbe épült Wallet dApp segítségével fogunk tudni interraktálni a Web3-as alkalmazásokkal. Telepítés után egy 12 szavas, úgynevezett recovery phrase-t fogsz kapni. Ezt jól őrizd meg, mert ennek segítségével tudod helyreállítani a tárcád, ha wallet alkalmazást szeretnél cserélni (vagy elhagyod a telefonod, másikra telepíted stb.)

Vessünk egy pillantást közelebbről a tárcánkra…

Metamask – Chrome

A legtetején választhatjuk ki, hogy melyik blockchain hálózathoz szeretnénk csatlakozni a tárcával (a hálózatokról hamarosan…). Jelen példán az Ethereum Mainnet-hez csatlakozunk, ez az éles Ethereum hálózat.

Alatta a fiók nevét láthatjuk, melyet szabadon átírhatunk. A fiók neve alatt a saját címünket találjuk. Természetesen ezt nem módosíthatjuk.

Középen található az egyenlegünk, melyet az app át is vált nekünk Fiat-ba.

Alatta a tipikus wallet funkciók gombjai találhatóak:

  • Vásárlás
  • Utalás
  • Váltás

Legalul láthatjuk az asseteink listáját (más tokenek, pl. Bitcoin, MATIC stb.) illetve a tranzakció listánkat.

A mobil alkalmazásban lehetőségünk saját NFT asseteink megtekintésére is.

Most már van wallet-ünk, címünk és tudjuk is használni. Ideje meglátogatni egy Web3-as oldalt. Ha a Google-ben rákeresünk az “NFT marketplace” kifejezésre, nagy eséllyel az alábbi kettőt megtaláljuk a top 5-ben: OpenSea és Rarible. A legjobban fejlődő és legismertebb az OpenSea. Én is itt hostolom az NFT-ket.

Ha pár percet eltöltesz az oldalon, rengeteg érdekes (és rettenetes) NFT-t fogsz találni, minden féle témában. Eddig még nem volt szükség a tárca használatához. Viszont ha valami megtetszik és meg szeretnénk venni, akkor feljön egy ablak, hogy csatlakoztassuk wallet alkalmazásunkat. Ugyan ez a helyzet, ha a jobb felső sarokban a Profile menüre kattintunk. Ha itt csatlakozunk a tárcánkkal, akkor tulajdonképpen bejelentkeztünk OpenSea-ra. Ha ezt megtesszük, létre is jön a profilunk és regisztráltunk.

Nézzük meg milyen infókat rejt 1-1 NFT a piacon

Az NFT és a kollekció neve nem szorul túl sok magyarázatra. A példa majom egy 6666 darabos kollekció 4402-es eleme, ezért van ilyen találó neve.

Az árnál azt figyelhetjük meg, hogy több fajta ikon von. Ez egyrészt az jelzi, hogy milyen tokennel fizethetünk az NFT-ért, másrészt azt mutatja, hogy melyik blockchain network-ön van az asset. A lila ikonnal jelzettek a Polygon hálón vannak, a szürkék az Ethereum-on “laknak”. A legtöbb NFT-ért Etherrel vagy MATIC-kal tudunk fizetni. Ezek mellett felbukkanhat bármelyik “shitcoin” (így csúfolják a Bitcoinnál és Ethernél értéktelenebb tokeneket).

Ha egy NFT a Polygon Network-ön lakik, a wallet-ünk pedig az Ethereum Network-höz van csatlakoztatva, akkor vásárlás esetén hálózatot kell válasszunk. Nagyon fontos, hogy jelenleg nincs átjárhatóság a blockchain-ek között. Tehát ha egy NFT a Polygon Network-re van “feltöltve” (mintelve), akkor azt nem lehet átvinni Ethereum hálóra.

A másik érdekes tulajdonság a rarity, vagyis a ritkaság. Az OpenSea egyik friss fejlesztése, hogy ha az NFT megfelel bizonyos meta adat követelményeknek, akkor azt rangsorolja OpenRarity segítségével. Minél kisebb a rarity rank-je egy NFT-nek, annál ritkábbnak számít az adott kollekcióban.

További érdekességet találhatunk egyes elemeknél, ha lejjeb görgetünk az adatlapjában. Ilyenek a trait-ek (jellemvonások). Ez nem minden esetben van, a generatív gyűjteményeknek általában van. A trait-ek mutatják, hogy az adott elem tulajdonságai mennyire ritkák az adott kollekcióban.

Más elemeknél más meta adatok szerepelhetnek. Ezeket az adatokat az NFT creator (az NFT alkotója) határozza meg feltöltéskor.

Az adatlapon meg tudjuk még nézni az NFT korábbi értékesítéseit (Listings), hogy alakult az asset ára (Price History) és a rá tett ajánlatokat (Offers).

Szerezz egy NFT-t!

Nagyjából átvettük az egyik legnagyobb NFT Marketplace-t. Ha szereztél magadnak olvasás közben egy Walletet (vagy ha már amúgy is van), akkor dobd be a címed kommentbe és küldök Neked egy NFT-t a Deep Space Otters kollekciómból.

Ezt a kollekciót Stable Diffusion v1.4 AI-al generáltam, későbbi postban mesélek róla bővebben. Most készlet kisöprök, szívesen adok ajándékba 🦦